Pablo Picasso – Horta

“Tot el que sé, ho he après a Horta”, Pablo Picasso

Pablo Picasso va fer dues estades a Horta de Sant Joan, acompanyat pel seu amic Manuel Pallarès, fill del poble. En la primera (1898-1899), va arribar malalt, però les vivències en contacte amb la natura verge del massís dels Ports el van omplir d’energia. El 1909, coincidint amb l’inici del moviment cubista, Picasso tornà a Horta amb Fernande Olivier. En aquesta època va pintar, inspirat pels paisatges d’Horta, La bassa d’Horta i La fàbrica d’Horta d’Ebre, entre altres.

Itinenari recomanat

Us recomanem començar la visita al Centre Picasso, que acull una mostra, en reproducció facsímil, de tota l’obra que Pablo Picasso va crear i immortalitzar dels paisatges del poble on va viure experiències vitals. Continueu la visita seguint la ruta senyalitzada de la cova Picasso al Parc Natural dels Ports. A l’Ecomuseu dels Ports us facilitaran tota la informació i mapes.

És imprescindible fer una agradable passejada per admirar el nucli històric d’Horta i els indrets freqüentats i pintats per Picasso, com l’Hostal del Trompet i el Cafè de Vives.

Per als més actius, hi ha l’opció de realitzar un recorregut a peu, amb bicicleta o a cavall per la Via Verda, envoltada de paratges feréstecs, per descobrir un dels referents visuals d’Horta: la imponent muntanya de Santa Bàrbara, al peu de la qual hi ha el convent de Sant Salvador.

Com arribar

Horta es troba al sud-oest de Catalunya, aproximadament equidistant de les ciutats de Barcelona, València i Saragossa.

Des de Barcelona s’hi pot accedir per l’autopista AP-7, prenent la sortida 34. I seguint, posteriorment, en direcció Falset, Móra la Nova i Gandesa per la N-420 i continuar per la carretera que porta a Bot i a Horta.

El Paisatge dels Genis