L’estimada Tití de Pau Casals
Silva Editorial ha publicat recentment el llibre ‘Francesca Vidal, la dona a l’ombra de Pau Casals’, de Saskia Hagemeijer de Vidal, una obra que mira de recuperar la figura d’una peça fonamental en gairebé tota la vida de Pau Casals i des de tots els punts de vista.
Viol·locenlista molt ben dotada per a la música, Francesca Vidal i Pau Casals es van conèixer quan ella tenia dinou anys. Quan el 1920 Pau Casals fundà l’orquestra que duia el seu nom, va nomenar tresorer Felip Capdevila, casat amb Francesca Vidal, que se n’encarregava de l’arxiu. La mort de Capdevila al cap d’un any va fer que ella agafés les regnes de l’orquestra: n’era l’ànima. Des d’aquest moment, Francesca Vidal no es va separar mai del costat de Pau Casals, que el 1914 havia contret matrimoni amb la mezzosoprano nord-americana Susan Metcalfe.
Francesca Vidal va ser fonamental en l’exili de Casals a Prada de Conflent, amb qui va conviure en tot moment i es va convertir en la gran parella de la seva vida, fins al punt que, moments abans de morir, el 1955, Pau Casals va decidir casar-s’hi ”in articulo mortis” (tot i que el divorci amb Susan Metcalfe no s’havia consumat) i va demanar permís a les autoritats espanyoles per tornar a Catalunya a enterrar la seva estimada Tití al Vendrell, al costat de la mare del músic.
A la frontera l’esperava la guàrdia civil per acompanyar-lo al Vendrell. Seria l’última vegada que el mestre Casals trepitjaria Catalunya en vida. The New York Times va publicar la noticia de la mort de Francesca Vidal. Amb el títol “Casals trenca l’exili”, l’agència Associated Press va fer públic el 22 de gener de 1955 un article que deia: “Pablo Casals, el mundialment reconegut violoncel·lista espanyol, ha trencat el seu exili per assistir al funeral de la seva esposa, Francesca, al Vendrell. El músic de 77 anys ha estat vivint fora d’Espanya des de l’inici de la guerra civil espanyola el 1936. Va prometre que no tornaria a Espanya mentre el General Franco estigués al poder. Les autoritats espanyoles no han dificultat la seva tornada. Ell i la seva esposa van néixer al Vendrell, un poblet a 20 milles al nord d’aquí. Ahir va tornar amb les despulles de la seva esposa per ser enterrades al cementiri local. Havien estat vivint durant un temps a Prades, just passada la frontera a França. Ell haurà de tornar a Prada demà”.
*La secció “Quin geni!” del nostre blog que vol compartir amb vosaltres algunes de les anècdotes, vivències, aventures i peripècies de Gaudí, Miró, Picasso i Pau Casals en els paisatges de Reus, Mont-roig, Horta de Sant Joan i El Vendrell, respectivament.
Subscriu-te al nostre newsletter al següent enllaç http://eepurl.com/