RERE LA CUINA DELS GENIS: ANTONI GAUDÍ

La Ruta del Vermut de Reus

48 hores a Reus (Baix Camp) donen per molt. La capital del vermut i ciutat natal d’Antoni Gaudí ens convida a fer una estada que és un tast de vermut, art, arquitectura, història, comerç, productes de la terra i “Cuina dels genis”, la proposta de turisme cultural que et convida a descobrir els llocs i els plats que van inspirar Antoni Gaudí (Reus), Pablo Picasso (Horta de Sant Joan), Joan Miró (Mont-roig del Camp) i Pau Casals (El Vendrell).

La Casa del Vermut i del Vi

Reus, amb una important tradició comercial de vins i aiguardents, es converteix a finals del segle XIX en cap i casal del vermut. Produït a base de vi blanc, alcohol, sucre i diferents espècies botàniques, avui dia, vuit marques compten amb la denominació “Vermut de Reus”: Yzaguirre, Rofes, Iris, Miró, Cori, Fot-li, Olave i Or del Camp.

Per conèixe’n a fons la seva història, cal que fem una parada obligada a la Casa del Vermut i del Vi de l’Estació enològica, un edifici emblemàtic de l’espectacular Ruta del Modernisme de la ciutat.

Vermuteries amb historia

Òbviament, cal que remullem aquesta Ruta del vermut, i ho fem en dues vermuteries amb història: el Museu del Vermut , un espai de restauració on s’exhibeix una singular col·lecció amb més de 1.300 ampolles i un gran nombre d’objectes recollits pel seu propietari, Joan Tàpias, i l’antic celler on s’elaboraven els Vermuts Rofes, i que avui dia és un restaurant amb encant que conserva les grans tines antigues originals on es guardava el vermut.

Visites guiades de la ruta del Vermut

Si voleu descobrir les fórmules secretes del vermut (misteris autènticament insondables), apunteu-vos a les diverses visites guiades de “La Ruta del Vermut de Reus”. D’una banda, Còdol Educació organitza la visita guiada Reus bressol del Vermut, mentres que l’empresa La teva ruta, ofreix la visita Vermut i cuina al Reus modernista. Consulteu amb antelació els dies i horaris de visita i realitzeu la reserva prèvia.

Els carrers del centre històric i Gaudí Centre

Un cop feta la immersió en el fascinant món del vermut perdre’s pels carrers del centre històric entre edificis modernistes, comerços centenaris i racons amb encant us portarà fins a la porta del Gaudi Centre. És un centre d’interpretació dedicat íntegrament a la figura i l’obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, al qual podreu descobrir de forma didàctica mitjançant audiovisuals, maquetes interactives i documents de l’època.

L’hora de fer un mos

A l’hora de fer un mos, a Reus hi trobareu opcions per a tots el gustos, horaris i butxaques.

La cuina de Reus incorpora productes característics i propis del territori, com l’avellana DOP Avellana de Reus i l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana. Són també molt típiques la coca de recapte, la coca de cirera, el menjablanc i les elaboracions amb avellana de Reus fetes pels obradors artesans del Gremi de Forners de Reus i Comarca.

A la primavera i l’estiu, podreu tastar la coca de cirera a la confiteria Padreny i pels voltants de Pasqua, el tradicional menjablanc, que podreu trobar entre d’altres a la confiteria Poy, dos establiments artesans emblemàtics de la ciutat amb servei de cafeteria de “tota la vida”. També podreu descobrir altres originals productes elaborats amb avellana de Reus, com l’orxata i el torró a la Xixonenca, la geladeria amb més renom de la ciutat.

Per fer de reusenc

Per fer de reusenc, cal seure en una de les terrasses cèntriques de la ciutat,  gairebé sempre plenes de gom a gom. Busqueu la que us faci més goig, i hi podreu beure un bon vermut de Reus, o degustar amb tranquilitat un vi de les prestigioses denominacions d’origen del territori. Per tenir una bona vista, us recomanem les terrasses de les places del centre de la ciutat: Mercadal, Peixateries velles i del Castell.

Experiència d’autor: La Cuina dels Genis

Si preferiu degustar amb tranquil·litat una bona experiència de cuina d’autor, el vostre lloc és el Restaurant Més Que Tapes. El seu xef, Roger Murtró, ofereix segons temporada a la seva carta dues creacions elaborades especialment per a La Cuina dels Genis i que s’inspiren en Gaudí.

Dutxa Freda. Ostra amb granissat d’algues, te matcha i iuzu

“Com la dutxa d’aigua freda que prenia Gaudí per afrontar el dia, el plat desperta i estimula les papil·les gustatives amb una glopada de gust de mar”.

Mar i horta passant pel bosc

“Un entrant fresc però alhora amb molts matisos que ens transporta a la naturalesa de la nostra zona en estat pur: el mar, l’horta, els camins plens de fonoll i el bosc de pi”.

Per seguir la vetllada, podeu arrodonir la nit fent una copa als locals d’oci nocturn, que bullen d’activitats els vespres i les nits dels caps de setmana.

No et pots perdre

La posta de sol amb una de les millors vistes de Reus i de tot el Camp de Tarragona al campanar de l’Església Prioral de Sant Pere de Reus (un cop les circumstàncies sanitàries ens ho permetin). Gaudí es va inspirar en les seves escales de caragol per dissenyar les les torres de la Basília de la Sagrada Família de Barcelona.