gaudí miró casals picasso el món
1852 1852_Gaudi-ReusNeix el 25 de juny a Reus. I és batejat a l'església prioral de Sant Pere. El museu Ermitage de St. Petersburg esdevé públic.
1867 Gaudí, juntament amb dos amics (Toda i Ribera), edita una revista, "el Arlequín". Aquesta contenia dibuixos fets pel geni. S'inaugura el teatre Romea de Barcelona.
1876 Neix el 29 de desembre al Vendrell. Graham Bell inventa el telèfon.
1878 Es ven la casa de Reus perquè s’instal•la a Barcelona. Obté el títol d’arquitecte i coneix a l’Eusebi Güell. Catalunya queda comunicada amb França pel ferrocarril.
1881 Neix el 25 d’octubre a Màlaga. Es publica per primera vegada el diari la Vanguardia i l'"Avenç". Així com la publicació "La Renaixença" es comença a editar com a diari.
1883 Viatja a Elna, Banyuls i Carcassona (França). El mateix any comença a treballar al temple de la Sagrada família. Té lloc el II Congrés Catalanista. Mor Richard Wagner, compositor alemany.
1888 S’inaugura l’Exposició Universal de Barcelona al parc de la Ciutadella.
1893 Neix el 20 d’abril a Barcelona. Es celebra la segona festa Modernista al Cau Ferrat de Sitges. I es produeix l'atemptat anarquista al Liceu.
1898 Visita per primera vegada Horta de Sant Joan, convidat pel seu amic Manuel Pallarés, per recuperar-se d’una malaltia. Espanya perd les darreres colònies amb el final de la Guerra de Cuba.
1899 Actua a París amb l’orquestra dirigida per Lamoureux. Freqüenta  el local i grup modernista "Els Quatre gats" promogut per Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo. Es posa en funcionament el primer tramvia elèctric a Barcelona.
1900 Participa a la peregrinació del Santuari de la Misericòrdia i dissenya l'estendard dels reusencs residents a Barcelona. Inicia el projecte de la ciutat-jardí del Parc güell i rep el premi al millor edifici fet a Barcelona per la Casa Calvet. S'instal·la a París. Primera exposició invidual a "Els Quatre Gats". Viatja per primera vegada a París. S’inaugura l’Exposició Universal de París que culmina amb l’èxit internacional de l’estil modernista.
1901 Viatja als Estats Units realitzant la seva primera gira. Comença a signar les seves obres com a "Picasso". Per primera vegada es celebra la jornada de l'onze de setembre a Barcelona. I s'institueixen els premis Nobel.
1903 Se li encarrega la reforma de la façana del Santuari de la Misericòrdia però les cirscumstàncies ho impedeixen dur a terme. Es conserven croquis de la reforma elaborats per ell. I Congrés Universitari Català.  Es realitza el primer vol de l'home amb motor.
1905 Viatja per primera vegada a Rússia per actuar en un concert. Albert Einstein enuncia la llei de la Relativitat.
1908 Inicia la construcció de la cripta de la Colònia Güell. Desenvolupa, l'any anterior, obres corresponents al moviment artístic del cubisme. Inauguració del Palau de la Música.
1909 Visita per segona vegada Horta de Sant Joan a l'edat de 26 anys i s'hi està quatre mesos. La mobilització dels soldats per a la Guerra del Marroc provoca la Setmana Tràgica a Barcelona.
1910 Èxit internacional a l’exposició que realitza a París. Finalitza l’obra de la Pedrera – Casa Milà. El pare de Miró compra el "Mas d'en Ferratges" a Mont-roig del Camp. Es construeix la Vil·la Casals al barri marítim de Sant Salvador. Primer vol amb avió a Barcelona i Espanya.
1911 Visita per primera vegada Mont-roig del Camp per recuperar-se d'una malaltia. Es celebra el congrés fundacional de la CNT (Confederació Nacional del Treball) al Saló de les Belles Arts de Barcelona.
1914 Treballa exclusivament, a partir d’aquest any, a la Sagrada Família. Esclata la Primera Guerra Mundial.
1917 Decideix no tornar a tocar a Rússia. Revolució d'Octubre a Rússia.
1918 Realitza la seva primera exposició individual a les Galeries Dalmau de Barcelona. Finalització de la Primera Guerra Mundial. Epidèmia de la grip.
1920 Primer viatge internacional a París. Coneix a Picasso. Primer concert de l'Orquestra Pau Casals al Palau de la Música Catalana. Coneix a Joan  Miró. Primeres radiofusions als EUA i Gran Bretanya.
1924 Signa el primer manifest surrealista. Apareix la primera radioemissora d'Espanya; Ràdio Barcelona. Manifest surrealista d'André Breton.
1926 Mor el 10 de juny a Barcelona com a conseqüència de l’atropellament d’un tramvia. Crea l'Associació Obrera de Concerts amb la finalitat d'apropar la música al món obrer. Naixement de la televisió per l'escocès J.L.Baird
1928 Viatja a Bèlgica i Holanda i pinta Interiors holandesos a Mont-roig. Apareix el manifest groc. S'enderroquen les quatre columnes de Puig i Cadafalch.
1932 És nomenat president de la Junta de Música de Catalunya. Catalunya assoleix la seva autonomia amb el president Francesc Macià, després d'un any de la proclamació de la Segona República espanyola.
1936 A causa de la Guerra Civil decideix quedar-se, fins el 1939, a París. És nomenat director del Museu del Prado pel govern de la República espanyola. El 18 de juliol s’inicia la Guerra Civil Espanyola amb la rebel•lió militar.
1937 La Guerra Civil colpeix a les seves obres. Pinta el mural El segador pel pavelló de la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París. Presenta l’obra Guernica, mural pel pavelló de la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París. Mor Maurice Ravel, compositor francès.
1939 A partir d'aquest any s'exilia, primer a Prada de Conflent (França) i després a San Juan de Puerto Rico (1955). Final de la Guerra Civil Espanyola. Inici de la Segona Guerra Mundial.
1945 Es funda l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Finalització de la Segona Guerra Mundial.
1946 Decideix no tocar públicament com a protesta de l'actitud de les democràcies respecte el govern de Franco. Es creen les institucions  d'UNICEF  i UNESCO per part de l'ONU. L'ONU retira els seus ambaixadors de Madrid com a conseqüència de la condemna del govern feixista d'Espanya.
1947 Viatja als Estats Units. Inici de la Guerra Freda.
1948 Gandhi és assassinat. L'ONU proclama la Declaració Universal dels Drets humans.
1949 Crea la litografia El colom utilitzada pel primer Congrés Mundial per la Pau celebrat a París. Es crea l'OTAN (Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord).
1951 Vaga dels tramvies a Barcelona com a protesta col·lectiva contra la dictadura de Franco.
1955 Viatja per primera vegada a Puerto Rico. Rep el Premi Internacional de la Pau. Espanya entra a formar part de l'ONU.
1957 Crea el Festival Casals a San Juan de Puerto Rico. La Unió Soviètica posa en òrbita el primer satèl·lit espacial, l’Sputnik. Es funda la Comunitat Econòmica Europea (CEE).
1958 Inauguració de dos murals per la UNESCO premiats amb el Guggenheim International Award. És nomenat al Premi Nobel de la Pau. I realitza el seu primer concert a l'ONU. Presenta una pintura mural per la UNESCO. Exposició Universal de Brussel·les i construcció de l'Atòmium.
1960 El públic assistent al concert del Palau de la Música Catalana canta El Cant de la Senyera malgrat la prohibició del govern franquista. Aquest succés es coneix com "Els Fets del Palau".
1961 Viatja a Israel i al Japó. El soviètic Iuri Gagarin fa el primer vol orbital. S'aixeca el mur de Berlín que separa l'est i l'oest de la ciutat. I es crea l'organització Amnistia Internacional.
1963 Últim viatge als Estats Units. Interpreta l’obra El Pessebre a l’ONU durant la celebració del XVè aniversari de la Declaració dels Drets de l'Home. Els Beatles comencen la seva triomfal carrera després de publicar el seu primer disc l'any 1962. Mor assassinat  el president dels EUA John F. Kennedy.
1968 La Revolta de Maig dels estudiants a París arrossega França cap a una onada de protestes. S’acaba la Revolta de la Primavera de Praga amb la invasió de Txecoslovàquia per l’exèrcit soviètic. Mor assassinat Marthin Luther King.
1971 L'ONU li atorga la Medalla de la Pau. I estrena i interpretra l'himne de pau de les Nacions Unides. Mor el compositor rus Igor Stravinsky. Naixement de l’Assemblea de Catalunya.
1973 Mor el 22 d’octubre a San Juan de Puerto Rico. Mor el 8 d’abril a Mougins (França). El president del govern espanyol, Carrero Blanco, mor víctima d'un atemptat d'ETA.
1983 Mor el 25 de desembre a Palma de Mallorca. Neix TV3 (Televisió de Catalunya).
El Paisatge dels Genis