La garrofa de Miró no és cap llegenda
Sovint hi ha qui dubta sobre algunes de les coses que s’expliquen dels genis artístics i els llocs on han viscut, han estat o s’han relacionat. Passa amb Picasso i Horta de Sant Joan. Sovint costa de discernir què hi ha de cert i què no darrera de les aventures que s’expliquen a Horta sobre les dues temporades que hi va passar l’artista malagueny.
També passa una cosa semblant amb Joan Miró i Mont-roig. Per exemple, hi ha qui pot pensar que allò que es diu que l’artista sempre viatjava amb una garrofa de Mont-roig a la maleta ha de ser, a la força, una llegenda en tota regla, una invenció ben trobada. Però no és el cas.
Era el propi Miró qui ho explicava i, de fet, fins i tot es conserva un documental titulat ‘D’un roig encès: Miró i Mont-roig’ (obra de Martí Rom) on el propi artista ho confirma. En podeu veure el fragment en qüestió en aquest enllaç del Centre Miró de Montroig.
Al respecte, Joan Miró diu: “Quan viatjo duc sempre al maletí una garrofa de Mont-roig… les arrels del garrofer són com els meus peus, que s’endinsen a la terra, i aquest contacte em dóna una força enorme. També admiro aquest signe de vitalitat que té el garrofer, que mai perd les fulles”.
Per Joan Miró, en paraules seves, el garrofer tenia un cert sentit religiós, d’arrelament profund. Tant és així que el novembre del 1975 es va fer el lliurament a la Fundació Miró de Barcelona, en presència de l’artista, d’un garrofer de Mont-roig, que va quedar instal·lat al pati de Llevant que, avui dia, es diu “del garrofer”. La Fundació Miró en el seu web escriu el següent sobre el pati: “Aquest espai està presidit per un garrofer centenari portat de les terres del Baix Camp, una comarca que Joan Miró estimà especialment. Aquest arbre, que aquí té una presència simbòlica, és també un referent important en l’obra de Joan Miró”.
No és fruit de la imaginació de cap biògraf, per tant: Miró adorava els garrofers de Montroig, i duia una garrofa a la maleta quan emprenia viatges arreu del món. Era la seva manera transcendent de no perdre les arrels.
*La secció “Quin geni!” del nostre blog que vol compartir amb vosaltres algunes de les anècdotes, vivències, aventures i peripècies de Gaudí, Miró, Picasso i Pau Casals en els paisatges de Reus, Mont-roig, Horta de Sant Joan i El Vendrell, respectivament.
Subscriu-te al nostre newsletter al següent enllaç http://eepurl.com/