Touring de la inspiració al Paisatge dels Genis

Gaudí, Miró, Casals i Picasso
4 dies, 4 etapes, 4 genis
(Edició especial estiu 2021)

El Paisatge dels Genis no és tan sols una invitació a descobrir els llocs que van enamorar Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. És també una ruta per als amants de la natura i l’aventura, i és per això que hem creat el Touring del Paisatge dels Genis per als amants de la natura i l’aventura: una ruta itinerant per descobrir els indrets que omplien d’energia Gaudí, Miró, Casals i Picasso.

Abans de posar-s’hi

El Touring del Paisatge dels Genis per als amants de la natura i l’aventura és una ruta que es pot fer per lliure, en vehicle particular i al vostre ritme. La ruta consta de 4 etapes que permeten descobrir les 4 destinacions que van inspirar 4 genis universals al sud de Catalunya: Reus, Mont-roig del Camp, Horta de Sant Joan i El Vendrell.

El Touring es fa per carretera. La distància de la ruta de punta a punta és de 143 kilòmetres, i es pot completar en 3/4 dies fent nit en càmpings vora al mar o en cases rurals situades en entorns rurals privilegiats.

Cada etapa inclou la visita al museu dedicat al geni “Km 0” de cada etapa” i propostes d’art, natura, gastronomia i inspiració perquè us munteu la ruta al vostre gust i a la vostra mida, gaudint amb la tribu d’una experiència transformadora.

Compartir la ruta té premi. Localitzeu els paisatges inspiradors “La posta de sol que no et pots perdre” (vegeu l’apartat a sota en cadascuna de les etapes). Etiqueteu les vostres fotografies amb el #compartirlarutatepremi i participeu en el sorteig d’una experiència touring genial.

ETAPA 1: REUS

Reus (Baix Camp) és a 108 kilòmetres de Barcelona. El centre urbà d’aquesta ciutat mitjana forma part del paisatge emocional d’Antoni Gaudí. Aquí s’hi va fer gran i va modelar la seva complexa personalitat. “L’originalitat consisteix en tornar a l’origen”, acostumava a dir. Reus és una ciutat comercial i dinàmica que, a mitjan del segle XIX, també era un baluard de les idees progressistes i liberals. És fruit de tot plegat que Gaudí va ser un adolescent desacomplexat i rebel. Reus, però, també és una capital agrícola, amb un entorn natural que fascinava el nostre artista.

1. Ruta Gaudí

La casa on Antoni Gaudí hi va passar la infantesa encara es conserva i pot visitar-se l’exterior tot seguint la ruta “Gaudí & Reus”, que permet conèixer un conjunt d’indrets del paisatge quotidià i de la vida del petit Antoni Gaudí: l’església Prioral de Sant Pere (on va ser batejat), les antigues escoles Pies (on va estudiar) i el santuari de la Misericòrdia.

Info pràctica: reusturisme.cat

2. Gaudí Centre. Km0

El Gaudí Centre és un centre d’interpretació equipat amb les últimes tecnologies, amb l’objectiu de fer descobrir al visitant els secrets del geni i de la seva arquitectura innovadora. És un espai pensat per a tocar i experimentar, on no hi falten maquetes, audioguies, audiovisuals i un estudi fotogràfic.

Info pràctica:
Obert: de dilluns a diumenge
Preu de l‘entrada: 10€ adults

Info: Gaudí Centre (gaudicentre.cat)
Compra l’entrada on-line: ticket.reusturisme.cat

3. Ho saps tot de Gaudí?

Us proposem una visita guiada al Gaudí Centre, que precisament posa el focus en la figura d’Antoni Gaudí i el seu cosmos creatiu, amb l’objectiu d’il·luminar la seva infantesa, la joventut i altres aspectes que van ser fonamentals en el desenvolupament de la seva personalitat i obra.

Info pràctica:
Obert: 5, 19 d’agost, 2 i 9 de setembre
Horari: de les 11 a les 12
Preu de l‘entrada: 10€ adults ; 6€ infants de 9 a 14 anys i majors de 65 anys
Info: reusturisme.cat
Compra l’entrada on-line: ticket.reusturisme.cat

4. L’escala de Gaudí

Antoni Gaudí estava captivat pel disseny de l’escala interior del campanar de l’església  Prioral de Sant Pere. Es tracta d’una escala helicoïdal amb l’eix buit, que va reproduir a les escales d’accés als campanars de la Sagrada Família, segons va documentar el seu deixeble César Martinell a la monografia que li va dedicar.

Info pràctica: reusturisme.cat

5. La posta de sol que no et pots perdre

No et pots perdre la posta de sol que es veu des de dalt del campanar de l’església Prioral de Sant Pere de Reus amb una de les millors vistes de Reus i de tot el Camp de Tarragona (podria estar temporalment tancat per les circumstàncies sanitàries).

Info pràctica: reusturisme.cat

6.Visita guiada Ruta Modernista. Reus 1900

La Ruta del Modernisme de Reus és un recorregut a través dels prop de 80 edificis catalogats, que conformen un espectacular aparador de l’arquitectura modernista a la ciutat. Aquesta peça clau del patrimoni històric i artístic es pot gaudir, en la seva major part, en una agradable passejada a peu i en una visita guiada, que us recomanem.

Info pràctica:
Visites guiades
Calendari: dissabtes
Horari: 11.30h
Preu: 8€ adults; 7€ infants de 8 a 14 i majors de 65 anys
Punt de trobada: estació enològica
Compra l’entrada on-line: ticket.reusturisme.cat

7. Casa Navàs

La Casa Navàs és “la guapa” de la plaça del Mercadal. Es tracta d’un dels millors exemples del Modernisme a escala europea, que organitza visites singulars, entre les quals n’hi ha, fins i tot, amb tast de vermut. Tot plegat, una delícia.

Info pràctica:
https://casanavas.cat/ca/visits/

8. La Casa del vermut i del vi

Reus, amb una important tradició comercial de vins i aiguardents, es converteix en cap i casal del vermut a final del segle XIX. Produït a base de vi blanc, alcohol, sucre i diferents espècies botàniques, avui dia vuit marques compten amb la denominació “Vermut de Reus”: Yzaguirre, Rofes, Iris, Miró, Cori, Fot-li, Olave i Or del Camp.

Per explorar a fons aquesta història, cal que fem una parada a la Casa del vermut i del vi, situada a l’Estació Enològica, un edifici emblemàtic de l’espectacular Ruta del Modernisme de la ciutat.

Info pràctica:
Entrada gratuïta
Horari: divendres i dissabtes d’11:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 19:00 h, i els diumenges i festius d’11:00 h a 14:00 h.
Info:  reusturisme.cat
Reserva prèvia: “Casa del vermut i del vi”

9. Vermuteries amb història

Seria estrany que no remulléssim aquesta Ruta del vermut, cosa que farem en dues vermuteries amb història. Visitem el Museu del Vermut, un espai de restauració on s’exhibeix una singular col·lecció amb més de 1.300 ampolles i un gran nombre d’objectes recollits pel seu propietari. També fem parada a l’antic celler on s’elaboraven els Vermuts Rofes, i que avui dia és un restaurant amb encant que encara conserva les grans tines antigues originals on es guardava el vermut.

Info pràctica:
Museu del Vermut
Obert: de dimarts a diumenge
Degustació de vermut: a la carta
Info i reserva on-line:  Museu del Vermut

Vermuts Rofes
Obert: de dilluns a diumenge
Degustació de vermut: a la carta
Info i reserves on-line: Vermuts Rofes

10. Fer de reusenc

Per fer de reusenc, cal seure una estona en una de les terrasses cèntriques de la ciutat, gairebé sempre plenes de gom a gom. Busqueu la que us faci més goig, i hi podreu beure un bon vermut de Reus o degustar amb tranquil·litat un vi de les prestigioses denominacions d’origen d’aquest territori. Per tenir una bona vista, us recomanem les terrasses de les places del centre de la ciutat: Mercadal, Peixateries velles i del Castell.

ETAPA 2: Mont-roig i Miami Platja

A només 17 Kilòmetres de Reus, i sense sortir deixar la comarca del Baix Camp, hi ha Mont-roig i Miami Platja, la terra que de molt jove va enamorar el pintor Joan Miró. “Pare, mare, jo sóc artista!”, deia ja de petit, i va ser a Mont-roig on hi va trobar el seu paradís pictòric i estiuenc. Per Joan Miró, Mont-roig era un univers de colors. Deia sovint: “El vermell és el color de l’ermita Mare de Déu de la Roca i li dóna nom al poble. El blau és el cel de Mont-roig. El verd es el verd dels garrofers i el groc, la joia de Mont-roig, les seves floretes i plantes”

1. El Taller i Mas Miró. Km0

Sembla que fos ahir mateix que el pintor Joan Miró va tancar la porta del seu taller de Mont-roig del Camp, al Mas Miró, on l’artista va gestar el seu particular univers pictòric des que, l’any 1911, s’hi va instal·lar per recuperar la salut després de patir una malaltia. Des de llavors, Joan Miró hi passarà gairebé invariablement tots els estius de la seva vida, fins al 1976. El Mas és visitable avui dia, com a seu de la Fundació Mas Miró.

Info pràctica:
Preu de l’entrada: 9€ adults
Obert: de dijous a diumenge
Info: masmiro.com
Compra d’entrada on-line: masmiro.com/entrades

Calendari activitats especials estiu 2021: masmiro.com

2. Mas Miró Sketching Tour

Mas Miró no para d’organitzar activitats i esdeveniments culturals durant l’estiu, que és l’època que Joan Miró passava al mas: visites guiades, teatralitzades, artístiques, gastronòmiques… Entre aquest ampli programa, us recomanem dos activitats que no us podeu perdre aquest estiu: Mas Miró Sketching Tour i Les Nits del Mas Miró.

Al Mas Miró Sketching Tour s’hi creen petites obres d’art inspirades en l’univers mironià, utilitzant diverses tècniques i materials, entre els quals no falten el vi i els elements de la terra.

Info pràctica:
Durada: 2,5 hores.
Preu: 29€ adults i 22€ nens (8-14 años) i majors de 65 anys.
Calendari:  24 de Juliol i 21 d’Agost de 2021 a les 10.30.
Compra la teva entrada on-line: latevaruta.com
Totes les activitats especials: masmiro.com

3. Les Nits del Mas Miró

Les Nits del Mas Miró son les vetllades més màgiques per apropar-nos  al cosmos de Joan Miró des d’un altre punt de vista.

Aquest estiu, Mas Miró proposa un viatge sensorial per l’univers vitivinícola i mironià. Una visita guiada de la mà de la directora de Mas Miró, qui descobrirà el vincle del pintor amb la terra, la vinya i el vi. L’itinerari inclou el recorregut per diferents espais del mas mostrant el paral·lelisme entre l’art de crear i el procés de fer vi. Durant la visita, The Wine Truck oferirà el tast comentat de tres vins ecològics amb l’acompanyament de productes de la terra.

Info pràctica:
Calendari: 17 de juliol i 14 d’agost a les 20h.
Preu: 25€
Durada: 1 hora i 30 min
Compra de l’entrada on-line: masmiro.com

4. El Paisatge emocional de Miró

Mont-roig del Camp té diversos paisatges que van ser la inspiració i el model per a les obres de Joan Miró, fonaments d’un univers pictòric que ha fet la volta al món. Avui dia, aquests espais es poden descobrir en una ruta que du per nom: “El paisatge emocional de Miró”, i que permet visitar els diferents indrets, degudament identificats. El preu de l’entrada al Mas Miró inclou una audioguia amb informació de context per posar en valor els diferents espais de la ruta.

Info pràctica: masmiro.com

5. L’ermita que penja

“Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”, deia Joan Miró. En aquest sentit, el paratge de la Roca li va inspirar un quadre de clara influència cézanniana: Mont-roig, Sant Ramon. L’emplaçament de l’ermita de Sant Ramon, sobre la roca, les formes cúbiques del penyal vermell i tot el conjunt paisatgístic segueixen captivant, avui dia, el visitant.

Info pràctica:
Entrada gratuïta
Obert: de dimecres a dilluns
Info: ermitadelaroca.com

6. La garrofa de Miró i les Mont-rogetes

Deia Joan Miró que el garrofer era un arbre que tenia un cert sentit religiós, d’arrelament profund. El pintor adorava els garrofers de Mont-roig, en parlava sovint, i duia una garrofa a la maleta sempre que emprenia viatges arreu del món. Era la seva manera transcendent de no perdre les arrels.

La garrofa és un ingredient molt valorat per les seves propietats organolèptiques.

Els forns de Mont-roig elaboren les Mont-rogetes, unes galetes típiques elaborades amb garrofa, i que son una molt bona opció per portar als de casa com a regal o souvenir. Les trobareu al Forn Juncosa.

Info pràctica:
Forn Juncosa: Avinguda de Catalunya 22, Mont-roig del Camp.

7. Cales i platges verges

La costa de Mont-roig i Miami Platja amaga racons poc alterats i de gran bellesa paisatgística. Un estol de cales verges o semi verges, sobretot a la seva zona nord.  No us perdeu la platja de l’Estany Gelat, una petita llacuna que és una mostra excel·lent de biodiversitat, o la platja de la riera de Riudecanyes i la seva desembocadura, que forma un petit aiguamoll.

Info pràctica: Platges verges: mont-roigmiami.cat

8. La posta de sol que no et pots perdre

Des de la muntanya de l’Areny, just rere l’ermita d la Mare de Déu de la Roca i podràs gaudir d’una vista panoràmica excepcional de la Costa Daurada, tenint com a primer pla la silueta de l’ermita de Sant Ramon.

9. La platja de l’artista_esportista

La de la Pixerota, que pren el nom del barranc del mateix nom, és la platja mironiana per excel·lència a Mont-roig. Joan Miró hi anava a peu a nedar i, de ben jove, fins i tot hi practicava la gimnàstica sueca sobre la sorra i davant la mirada al·lucinada de pagesos i guàrdia civils. A la platja, que també va pintar, s’hi inspira, cavil·la i hi recull pedres, troncs i arrels que després transformarà en escultures.

ETAPA 3: HORTA DE SANT JOAN

Ara toca fer kilòmetres. Horta de Sant Joan és a 90 kilòmetres de distància de Mont-roig del Camp, en un racó de la comarca de la Terra Alta, un cop ja hem passat Gandesa i en un dels trams de carretera més bonics de Catalunya, el que uneix Bot i Horta de Sant Joan mitjançant la T-334. Dos van ser els cops que Pablo Picasso va escollir Horta de Sant Joan per fer-hi una estada. La primera va ser el 1898, encara adolescent, quan va estar-se a casa d’un amic, amb el qual van fer vida a la serra dels Ports. “Les meves emocions més pures les vaig experimentar a un gran bosc d’Espanya quan, als setze anys, m’hi vaig retirar a pintar”, va recordar tota la vida.

1. L’obra i les curiositats que amaga el Centre Picasso. Km0

“Les meves emocions més pures les vaig experimentar a un gran bosc d’Espanya (els Ports d’Horta) quan, als setze anys, m’hi vaig retirar a pintar”, va sentenciar Pablo Picasso.

Ningú no discuteix l’impacte d’aquest petit poble de la Terra Alta en l’obra de Picasso. L’artista hi va fer dues estades. La primera que mai no va oblidar, la del 1898, allotjat a casa del seu amic Manuel Pallarès i en contacte viscut amb la natura verge del massís dels Ports.

Situat a l’edifici de l’antic hospital, el Centre Picasso mostra la reproducció facsímil de tota l’obra de l’artista inspirada en els paisatges d’Horta, amb quadres tan importants com “La bassa d’Horta” i “La fàbrica d’Horta d’Ebre”. Els quadres originals que Picasso va pintar aquí son propietat, avui dia, de museus d’arreu del món.

Info pràctica:
Obert: dimarts a diumenge
Preu d’entrada: 3€ adults
Info: centrepicasso.cat/

2. Passeja pels carrers històrics d’Horta

El nucli històric d’Horta de Sant Joan està declarat “Bé Cultural d’Interès Nacional”. Paga molt la pena perdre’s pels carrers antics del poble. Els més picassians no us podeu perdre la visita exterior als indrets freqüentats i pintats per l’artista. Estan senyalitzats amb plaques exteriors i els podreu trobar seguint l’itinerari marcat a la Ruta pels indrets picassians que trobareu en el mapa d’Horta disponible a l’Oficina de Turisme, a l’Ecomuseu dels Ports o al Centre Picasso, on s’acaba el recorregut.

Una passejada que, entre d’altres coses, us permetrà descobrir els racons on, el 1909 (durant la segona estada de Picasso a Horta), l’artista i la seva parella, la model de pintors Fernande Olivier, van escandalitzar les ments més tradicionals de la vila.

Si teniu prou temps, us aconsellem que contracteu la visita guiada “Poble d’Horta de Sant Joan” que organitza l’Ajuntament, amb inscripció prèvia al punt d’informació turística.

Info pràctica:
Calendari: dijous de juliol i agost
Horari: a les 10h.
Preu: 5€
Punt de trobada. Ecomuseu dels Ports
Punt d’informació turística
Obert: dilluns a diumenge
Lloc: Plaça Catalunya
Contacte: 977 435043

3. La Cova de Picasso: Parc Natural dels Ports

Pablo Picasso i el seu amic d’Horta, Manuel Pallarès, van passar una temporada en una cova l’estiu del 1898. Picasso, amb només setze anys, va aprendre a tallar branques, a fer foc per menjar i a escalfar-se. Va fer esbossos dels pastors, les cabres, les muntanyes, les cases… La cova de Picasso es pot visitar tot seguint la ruta senyalitzada com a “Ruta Cova de Picasso”, apta per a tota la família, ja que és una ruta circular de poc més de 3 km. Comença a la Franqueta, una àrea recreativa dels Ports espaiosa i de molt fàcil accés.

La visita guiada “Espais picassians”que organitza aquest estiu l’Ajuntament us portarà a la Cova Picasso.  Cal fer inscripció prèvia al punt d’informació turística.

Info pràctica:
Calendari: dissabte 17 i 31 de juliol i 14 i 28  d’agost
Horari: a les 10h.
Preu: 5€
Punt de trobada. Ecomuseu dels Ports
Punt d’informació turística
Obert: dilluns a diumenge
Lloc: Plaça Catalunya
Contacte: 977 435043

Info pràctica
La Franqueta: itineraris
Parcs Naturals Catalunya: parcsnaturals.gencat.cat

4. Piscines naturals

Aquesta és una bona parada per a refrescar-nos. Si mai no heu gaudit de les piscines naturals, us encantaran. I si ja sou uns experts, les Olles i els Assuts de Lledó a Horta de Sant us sorprendran per la seva bellesa. Si hi aneu, però, silenci i civisme: es espai natural protegit.

Info pràctica:
turismehortadesantjoan.cat/espais-naturals

5. Gastronomia autòctona

A Horta hi trobareu carn de gran qualitat procedent de les ramaderies del poble, alimentades de forma natural a les pastures de l’entorn. Carns a la brasa, el cabrit arrebossat i el crestó (cabra blanca que se serveix a taula guisada amb escabetx i herbes) us faran llepar-vos els dits.

El restaurant Miralles és, sense cap mena de dubte, el lloc clàssic de referència pel que fa a la gastronomia local.

Info pràctica:
Obert: dilluns a diumenge
Reserves on-line: hotelmiralles.com
Info: hotelmiralles.com

6. Oli & Salut. Una experiència Cos i Ment

La Terra Alta és terra d’olis d’oliva verge extra. De les varietats arbequina, picual i empeltre en surten olis amb un caràcter singular, atesa combinació d’altitud, terra d’abundant, roca calcària, clima sec i pràctiques de conreu no intensiu i ecològic.

D’entre totes les activitats d’oleoturisme que organitza Identitat Olive Oil, us recomanem Oli&salut. Una experiència per al cos i la ment: marxa nòrdica, mindfulness i tast d’oli d’oliva verge extra.

Info pràctica:
Identitat Olive Oil
Preu tast d’olis: 28€ (22€ > 5 persones)
Durada: 3-4 horas
Reserva on-line:
Info: https://identitatoliveoil.com/

7. Enoturisme amb essència

A Horta de Sant Joan hem de tastar els vins de la DO Terra Alta. Aquesta prestigiosa denominació d’origen fa bandera de la garnatxa blanca, una varietat que dóna vins d’una frescor i força que els ha obert els mercats de mig món.

Farem la primera parada a Les Vinyes del Convent, un celler familiar que té l’enoturisme molt ben enfocat. Podeu reservar-hi un tast de vins o comprar el vi directament a la seva botiga. No deixeu de tastar els vins de garnatxa peluda, una varietat molt arrelada a Horta de Sant Joan.

Info pràctica:
Obert: de dimecres a diumenge
Tast de 2 vins: 10€
Durada: 1 hora
Compra l’entrada on-line: lesvinyesdelconvent.wine
Info: lesvinyesdelconvent.wine

8. Les formes i paisatges que van inspirar Picasso

Només a dos kilòmetres del poble també podeu visitar la muntanya de Santa Bàrbara i, als seus peus, el convent de Sant Salvador, que van captivar Picasso. Tots dos llocs son icones visuals del municipi.

Els retrats cubistes de Picasso titulats “Fernande sobre fons de muntanyes” i “Dona nua sobre fons de muntanyes“ estan inspirats, precisament, en la muntanya de Santa Bàrbara. S’hi accedeix amb cotxe i es poden visitar tant l’interior com les exposicions temporals que acull.

Al mes d‘agost amb motiu del 5è centenari del naixement de Sant Salvador el convent acollirà l’exposició Del Cel i de la Terra, de l’artista Gina Cubeles, concerts de música clásica i tango els dies 1, 8 i 12 d’agost.

L’Ajuntament organitza també visites guiades al Convent tots els divendres i diumenges a les 12.30h. Cal fer reserva prèvia al punt d’informació turística.

Info pràctica:
Convent de Sant Salvador
Calendari: divendres i diumenge
Horari: 11:30 a 13:30h.
Preu: 2€
Visita guiada:
Calendari: divendres i diumenge
Horari: a les 12:30h.
Preu: 5€
Punt de trobada. Ecomuseu dels Ports
Punt d’informació turística
Obert: dilluns a diumenge
Lloc: Plaça Catalunya
Contacte: 977 435043

9. La posta de sol que no et pots perdre

Acabem amb la posta de sol amb vistes a les Roques d’en Benet, al Parc Natural dels Ports. El Parc Natural ens permet la pràctica de senderisme, barranquisme, bicicleta o escalada i, alhora, ens convida a moments d’una gran bellesa que difícilment oblidarem.

ETAPA 4: EL VENDRELL

Des d’Horta de Sant Joan, el Touring per a Famílies del Paisatge dels Genis ens porta fins al Vendrell, la 4a etapa i fi de viatge, que ens situa ja a només 55 Kms de Barcelona. El Vendrell és la capital del Baix Penedès i ciutat natal del llegendari viol·loncelista Pau Casals. Fill de l’organista de l’església, Pau Casals va estar vinculat a la música des de ben petit. Amb 9 anys ja tenia el seu primer instrument de corda, una carbasseta que li van construir entre el seu pare i el barber. Aquesta va ser la seva pàtria, el lloc on volia estar i viure eternament, cosa que l’exili no li va permetre.

1. Museu Pau Casals i vila marinera. Km0

Els vendrellencs gaudeixen del sol i del mar a la platja i el passeig de Sant Salvador. Un indret costaner que ha vist com els antics magatzems de bótes de vi s’han reconvertit en singulars espais de restauració i en terrasses exteriors on estar-s’hi, menjar i viure bé.

A primeríssima línia d’aquest passeig marítim encantador és justament on Pau Casals va decidir que hi volia tenir la seva vila d’estiueig. Una joia arquitectònica que és la seu actual del Museu Pau Casals. Una parada imprescindible per conèixer i admirar el músic i l’home de pau.

El Museu Pau Casals actualment està tancat pel projecte de restauració de l’edifici històric i els jardins del museu i de renovació museogràfica, però resten obertes al públic la botiga, els jardins i l’exposició temporal “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social”, que vol donar a conèixer la història de l’orquestra i reivindicar la figura de Pau Casals com un dels directors més rellevants del segle XX.

Info pràctica:
Exposició temporal “100 anys de l’Orquestra Pau Casals. Excel·lència musical i compromís social”
Preu: 3€ adults
Obert: de dimarts a diumenge
Calendari: de l’11 de desembre 2020 al 9 de gener de 2022
Compra l’entrada on-line: ticketsonline.paucasals.org
Info:2020.paucasals.org

2. Les Madrigueres, espai protegit

Sense haver de deixar el nucli marítim de Sant Salvador, us convidem a apropar-vos a  la zona humida de les Madrigueres, de petites dimensions amb diversitat d’hàbitats: platges de sorra i dunes, llacunes litorals amb jonqueres, canyissars i màquies amb alzines. I just davant de l’espai protegit, una platja tranquil·la i de gran bellesa que és una parada obligatòria.

Si voleu aprofundir d’allò més apunteu-vos a les visites guiades a Les Madrigures que organitza aquest estiu El Vendrell.

Info pràctica:
Visites guiades a Les Madrigueres (jornades mediambientals)
Cal reserva prèvia. Places limitades.
Contacte: whatsapp 670019171; telf 977680010
+ Info : elvendrellturistic.com

3. Snorkel a la reserva marina Masia Blanca

És temps de posar el cap sota l’aigua. La Masia Blanca va ser declarada reserva marina per la seva singularitat, pel seu valor ecològic i per la seva fragilitat. A través de les sortides d’snorkel podreu gaudir del seu ampli calidoscopi de flora i fauna.

Info pràctica:
Sortides d’snorkel
Preu: 20€ (ticket familiar 4 pax 60€)
Calendari: Juliol i agost de dimarts a diumenge
Horaris: A les 9 i a les 11.30
No es necessària experiència prèvia. Només cal saber nadar.
Sortida: Club Nàutic Coma-ruga
Contacte: whatsapp 670019171 ; telf 977680010

4. Vinyes amb vistes al mar: Paisatges inspiradors

Ben a prop del Vendrell, en un entorn idíl·lic amb vistes al mar, hi creix la vinya del celler Avgvstvs Forvm, un celler familiar que ha invertit temps i entusiasme a crear una experiència enoturística de primer nivell. Un lloc màgic on  descobrir els seus vins a través de tastos, visites guiades amb tast, maridatges i aperitius.

A més, si sou amants dels vinagres gourmet i mai no n’heu fet un tast, el celler Avgvstvs Forvm és el lloc on posar-s’hi i fer els primers passos. El seu vinagre va ser seleccionat per al menú del sopar dels Premis Nobel.

Info pràctica:
Preu tast de 3 vins i 4 vinagres: 12€ adults
Durada: 1 hora i 30 min
Obert:: de dimecres a diumenge
Horari: 10
Reserva on-line: avgvstvsforvm.com
Info: avgvstvsforvm.com

5. Delicadeses locals pels carrers de la vila. Km0

Ara cal carregar piles.  Son típiques del Vendrell la coca enramada, les orelletes, els bufats i els ressolis. Delicadeses de tota la vida que perduren gràcies a la rica tradició gastronòmica del Penedès i que, avui dia, es poden trobar (sempre que en sigui la temporada) a l’Obrador Oriol Rossell i Cal Badejo. Dos locals imprescindibles, com també ho és l’Alquimista, a la plaça de l’Ajuntament, un espai de gelats artesans acabat d’inaugurar però que ja s’ha convertit en parada obligada.

De passeig per la vila, no deixeu de visitar la Casa Nadiua on va néixer Pau Casals i on hi descobrireu els espais, les anècdotes i els secrets de la infantesa d’aquest músic universal.

A la vila del Vendrell, tampoc us podeu perdre el celler Jané Ventura, on podreu gaudir d’un tast dels seus vins i caves mentre us acompanya el violoncel de Pau Casals i descobriu l’art del cultiu de la vinya.

Info pràctica:
Casa Nadiua:
Preu: 2,20€ adults
Obert: de dimarts a diumenge
Compra l’entrada on-line:
Info: museusdelvendrell.koobin.com

6. Experiència d’autor: La Cuina dels Genis

A la botiga del Museu Pau Casals hi ha disponible “Alcapúrries viatgeres”, un souvenir gastronòmic que ens convida a fer un viatge per les ciutats on va viure Pau Casals i que està basat en el plat “Alcapurrias de gall negre del Penedès” que el xef Jordi Guillem va concebre en el marc de La Cuina dels Genis. Un souvenir preciós i deliciós alhora.

7. La posta de sol que no et pots perdre

Prepara una copa de cava Jané Ventura “Reserva de la música Brut Nature” i fes sonar al teu dispositiu mòbil les suites de J.S. Bach per a violoncel, interpretades per Pau Casals, tot gaudint de la posta de sol a la platja de Coma-ruga. Un regal per a l’ànima.

8. Festival Internacional de Música Pau Casals

Una cita ineludible per als amants de la música clàssica. Set concerts que compten amb artistes nacionals i internacionals, a més de dues projeccions sobre Pau Casals acompanyades d’actuacions en directe.

Informació turística:

Reus promoció: reusturisme.cat

Mont-roig Miami Turisme: mont-roigmiami.cat

Turisme Ajuntament Horta de Sant Joan: turismehortadesantjoan.cat

El Vendrell Turístic elvendrellturistic.com

Costa Daurada: https://costadaurada.info/

Terres de l’Ebre: terresdelebre.travel

On menjar:

En els diferents indrets del Paisatge dels Genis hi trobareu una àmplia oferta de restaurants de tot tipus. Feu una ullada als webs de turisme de Reus, Mont-roig Miami, Horta de Sant Joan i El Vendrell.

Els nostres restaurants recomanats:

Us recomanem especialment els restaurants participants en la Cuina dels Genis
– Restaurant Més Que Tapes facebook.com/mes.quetapes
– La Muela LaMuela – Reus (lamuelareus.com)
– La Cuina de l’ermita mont-roigmiami.cat
– Fish; fishplayacristal
– Elipse eclipseplayacristal
– Restaurant Can Joan:RestaurantCanJoan
– Restaurant Miralles: hotelmiralles.com

On dormir:

En els diferents llocs que conformen la ruta del Paisatge dels Genis hi trobareu una àmplia oferta d’allotjaments de tot tipus: Hotels, hostals, balnearis, càmpings, allotjaments rurals i fins i tot refugis.

Feu una ullada als webs de turisme de Reus, Mont-roig Miami, Horta de Sant Joan i El Vendrell.

Els nostres allotjaments recomanats:

Si hi ha un allotjament genial al Paisatge dels Genis aquest és el Càmping Miramar a Mont-roig Miami: camping-miramar.es. Amb caravanes vintage, parcel·les a peu de platja i tots els serveis necessaris, és un allotjament atrevit i amb un ambient desenfadat. A més, si viatgeu amb la vostra mascota, no patiu: és pet friendly.

Si sou més d’interior, dormir al Parc Natural dels Ports és un regal per als sentits:
– Mas del Serranet es la casa rural ideal si viatgeu en grup: masdelserranet.com
– L’Hotel Miralles o Les Capçades, si viatgeu en parella: hotelmiralles.com,   hotellescapcades.com

Si sou urbanites, el vostre lloc és l’Hotel Centre Centre. Ubicat al centre històric de Reus amb vistes a l’església de Prioral, us permetrà estar al rovell de l’ou: hotelcentrereus.com

Per als més glamourosos, Le Meridien Ra Beach Hotel & Spa, amb vistes al mar: lemeridienra.cat

Carreteres paisatgístiques:

–T-334, que uneix Bot i Horta de Sant Joan. Una carretera preciosa tot l’any, i que a l’estiu exhibeix una vinya exuberant amb la serra dels Ports de fons.

–T-322, que porta fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Roca. Oasi de figueres de moro i d’atzavares, sempre presents en l’obra de Joan Miró.

El Paisatge dels Genis