RERE LA CUINA DELS GENIS: JOAN MIRÓ

RERE LA CUINA DELS GENIS: JOAN MIRÓ

La garrofa de Miró i els productes Km 0

48 hores a Mont-roig Miami (Baix Camp) donen per a molt. Una terra fèrtil que va captivar Joan Miró i on hi va passar la majoria d’estius de la seva vida. El Mas Miró és un mas blanc majestuós entre mar i la muntanya, on també hi trobem el taller de l’artista. Completen la ruta a Mont-roig Miami l’oli d’oliva verge extra, l’horta i els garrofers, les fires i festes gastronòmiques, les Nits del Mas Miró i “La Cuina dels genis”, la proposta de turisme cultural que et convida a descobrir els llocs i els plats que van inspirar Antoni Gaudí (Reus), Pablo Picasso (Horta de Sant Joan), Joan Miró (Mont-roig del Camp) i Pau Casals (El Vendrell).

Taller Miró Mont-roig

1. El Taller i Mas Miró

Sembla que fos ahir mateix qua el pintor Joan Miró va tancar la porta del seu taller de Mont-roig del Camp, al Mas Miró, on l’artista va gestar el seu particular univers pictòric des que, l’any 1911, s’hi va instal·lar per recuperar la salut després de patir una depressió. Des de llavors, Joan Miró hi passarà gairebé invariablement tots els estius de la seva vida, fins al 1976. El Mas és visitable avui dia, com a seu de la Fundació Mas Miró.

Info pràctica:
Preu de l’entrada: 9€
Entrada reduïda: 6€
https://www.masmiro.com/

El paisatge emocional de Joan Miró

2. El paisatge emocional de Joan Miró

Mont-roig del Camp té diversos paisatges que han estat model i inspiració de bona part de les obres pictòriques de Joan Miró: La masiaMont-roigEl pontPlatja de Mont-roig o Poble i església de Mont-roig són només alguns dels quadres que tenen el paisatge del municipi com a font d’inspiració.

Aquests llocs es poden visitar mitjançant una ruta anomenada “El paisatge emocional de Miró”, que recorre els diferents indrets, degudament senyalitzats. El Mas Miró complementa aquesta visita com un dels escenaris cabdals de la seva vida i obra.

El preu de l’entrada al Mas Miró inclou una audioguia i un fullet que permetran posar en valor els diferents escenaris tant del Mas com d’aquesta ruta.

L’ermita que penja

3. L’ermita que penja

“Tota la meva obra és concebuda a Mont-roig”, deia Joan Miró. En aquest sentit, el paratge de la Roca va inspirar un quadre de clara influència cézanniana: Mont-roig, Sant Ramon. L’emplaçament de l’ermita de Sant Ramon, sobre la roca, les formes cúbiques del penyal roig i tot el conjunt segueixen captivant, avui dia, el visitant.

La garrofa de Miró

4. La garrofa de Miró

Deia Joan Miró que el garrofer era un arbre que tenia un cert sentit religiós, d’arrelament profund. El pintor adorava els garrofers de Mont-roig, en parlava sovint, i duia una garrofa a la maleta sempre que emprenia viatges arreu del món. Era la seva manera transcendent de no perdre les arrels.

Ruta de senderisme Miró

5. Ruta de senderisme Miró

Joan Miró deia sovint que era més feliç “anant amb suèter i bevent en porró entre els pagesos de Mont-roig que no pas a París entre duquesses en grans palaus”. L’artista s’identificava sovint amb la terra, en la seva vessant més pura i essencial.

Amb una caminada entre horts, garrofers i oliveres a través de la ruta de senderisme, Miró ens portarà a descobrir la terra de Mont-roig. La ruta, de 7 kms, ens permetrà recórrer els indrest més mironians. La proposta forma part de l’itinerari de rutes de senderisme de Mont-roig Miami, perfectament senyalitzades i dissenyades per a tot tipus de caminants, famílies i grups.

De la terra al paladar. L’elixir daurat

6. De la terra al paladar. L’elixir daurat

Per gaudir de l’oli d’oliva extra verge de la varietat arbequina de Mont-roig podeu fer la visita al museu de l’oli d’Olis Solé, situat en una casa pairal al centre del poble, i reservar-hi un tast d’oli guiat.

Olis Solé és una empresa familiar que, des del 1824 i al llarg de cinc generacions, es dedica al conreu de les oliveres i a l’elaboració d’oli d’oliva verge extra.

Info pràctica:
Preu: 10€
Durada: 30-45 min
Idiomes: Català / Castellà / Anglès / Francès
Calendari: de dilluns a divendres
Cal reserva prèvia: mail@olissole.com o 977 837031

De la Terra al paladar “Mont-rogetes”

7. De la Terra al paladar Mont-rogetes

La garrofa és un ingredient molt valorat avui dia per les seves propietats organolèptiques.

Els forns de Mont-roig elaboren les “Mont-rogetes”, unes galetes típiques del municipi elaborades amb aquest ingredient autòcton i distintiu del territori, i que són una molt bona opció per portar als de casa com a regal o souvenir. Les trobareu al Forn Juncosa.

Adreça Forn Juncosa: Avinguda de Catalunya 22, Mont-roig del Camp.

Jornades, fires i festes gastronòmiques

8. Jornades, fires i festes gastronòmiques

Mont-roig Miami organitza diferents jornades, fires i festes gastronòmiques al llarg de l’any: Jornades del pop, del calçot i de l’arròs de tardor; la Festa de l’oli nou i la Fira del vi. Consulteu el calendari al web de Mont-roig Miami i gaudiu-ne. Són la millor manera de descobrir i assaborir la gastronomia local.

Menús genials

9. Menús genials

Els xefs de Mont-roig Miami, inspirant-se en l’univers de Joan Miró, han preparat “Menús genials” amb productes locals.

Situat a l’ermita Mare de Déu de la roca (un dels emplaçaments més mironians del municipi), el restaurant La Cuina de lErmita ofereix els plats “Galtes entre garrofes i oliveres” i “Pastís de garrofa amb la seva crema”.

Ja a la costa, a Miami Platja, el restaurant Fish ofereix “Kodai”, un plat tradicional del Japó que reflecteix l’atracció de Joan Miró per l’art japonès; mentre que el restaurant Eclipse ofereix el plat “La soledat de Miró”.

Imperdible: La platja de l’artista - esportista

10. Imperdible: La platja de l’artista – esportista

La de la Pixerota, que pren el nom del barranc del mateix nom, és la platja mironiana per excel·lència a Mont-roig. Joan Miró hi anava a peu a nedar i, de ben jove, fins i tot hi practicava la gimnàstica sueca damunt la sorra i davant l’estranyada mirada d’aquells que el veien. A la platja, que també va pintar, s’hi inspira, cavil·la i hi recull pedres, troncs i arrels que després transformarà en escultures.

Més informació:

https://www.mont-roigmiami.cat/
https://www.masmiro.com/

Imatges:
Adriana Abella. Wisconsin – El Paisatge dels Genis
Fundació Mas Miró
Facultat de Turisme i Geografia URV; J.Manel Raigal
Mont-roig Miami Turisme

El Paisatge dels Genis