RERE LA CUINA DELS GENIS: PAU CASALS

La Ruta del Xató a la vila marinera del Vendrell

Si l’agenda només us permet una escapada curta, les 48 hores que passareu al Vendrell (Baix Penedès) no us decebran. La capital del Baix Penedès i ciutat natal del llegendari Pau Casals ens convida a fer una estada que és un tast de la ruta del xató, el mar, el vi i el cava, la música, els productes de la terra i “La Cuina dels genis”, la proposta de turisme cultural que et porta a descobrir els llocs i els plats que van inspirar Antoni Gaudí (Reus), Pablo Picasso (Horta de Sant Joan), Joan Miró (Mont-roig del Camp) i Pau Casals (El Vendrell).

La Ruta del Xató

La Ruta del Xató és ja un clàssic imprescindible del turisme gastronòmic de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Penedès i el Garraf. Una proposta (de novembre a març) que convida a descobrir aquest territori a partir d’escapades temàtiques d’enoturisme, arquitectura, música, mar, cultura i gastronomia, sempre amb el Xató com a fil conductor.

El Xató és una amanida d’escarola, bacallà, tonyina, anxova i olives, que incorpora una salsa “estil romesco” preparada amb ametlla, avellana, ceba, ai i  tomacons, entre d’altres ingredients.

Els que vulgueu descobrir els secrets que amaga aquesta salsa, una espècie de quinta-essència mediterrània, podeu fer-ho als tallers de xatonada que ofereix Jordi Guillem, el reconegut xef de LoMam restaurant

La xatonada serà una experiència completa si l’acompanyeu amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana i vins i caves de la DO Penedès elaborats a la comarca.

Vinya amb vista mar, paisatges d’inspiració

Ben a prop del Vendrell, en un entorn idíl·lic amb vistes a mar, hi creix la vinya del celler Avgvstvs Forvm, un celler familiar que ha invertit temps i entusiasme a pensar una experiència enoturística de primer nivell. Un lloc màgic on  descobrir els seus vins a través de tastos, visites guiades amb tast, maridatges i aperitius.

A més, si sou amants dels vinagres gourmet i mai no n’heu fet un tast, el celler Avgvstvs Forvm és el lloc on posar-s’hi i fer els primers passos. El seu vinagre va ser seleccionat per al menú del sopar dels Premis Nobel.

Delicadeses locals pels carrers de la vila

Són típiques del Vendrell la coca enramada, les orelletes, els bufats i els ressolis. Receptes que perduren gràcies a la rica tradició gastronòmica del Penedès i que, avui dia, es poden trobar (sempre que en sigui la temporada) a l’Obrador Oriol Rossell i Cal Badejo, Dos locals imprescindibles de la vila del Vendrell, junt amb l’Alquimista, a la plaça de l’Ajuntament, un espai de gelats artesans acabat d’inaugurar però que ja s’ha convertit en parada obligada.

De passeig per la vila, no deixeu de visitar la Casa Nadiua on va néixer Pau Casals i on descobrireu els espais, les anècdotes i els secrets de la infantesa d’aquest músic universal.

A la vila, tampoc us podeu perdre el celler Jané Ventura, on podreu gaudir d’un tast dels seus vins i caves mentre us acompanya el viol·loncel de Pau Casals i descobriu l’art del cultiu de la vinya.

Vila marinera a la platja de Sant Salvador

Els vendrellencs gaudeixen del sol i del mar a la platja i el passeig de Sant Salvador. Un espai que ha vist com els antics magatzems de bótes de vi s’han anat reconvertint en singulars espais de restauració i en terrasses exteriors on estar-s’hi, menjar i viure bé.

A primeríssima primera línia del que, avui dia, és aquest passeig marítim encantador és justament on Pau Casals va decidir que hi volia tenir la seva vila d’estiueig. Una joia arquitectònica que és la seu actual del Museu Pau Casals. Una parada imprescindible per conèixer i admirar el músic i l’home de pau.

No deixeu de consultar el programa d’activitats del Museu.

Experiència d’autor: La Cuina dels Genis

A la botiga del Museu Pau Casals hi ha disponible ‘Alcapúrries viatgeres’, un souvenir gastronòmic que ens convida a fer un viatge per les ciutats on va viure Pau Casals i que està basat en el plat ‘Alcapurrias de gall negre del Penedès’, que el xef Jordi Guillem va concebre en el marc de “La Cuina dels Genis”.

“Alcapurrias“ de gall negre del Penedès

Aquest plat és un viatge per les ciutats on va viure Pau Casals: Puerto Rico, Nova York, París i El Vendrell. Pau Casals (conegut com “el Mestre” al Vendrell) era una persona tan meticulosa que anotava tots els seus moviments en una agenda. És per això que aquest plat està fet de paper i és la còpia d´un plat original de la vaixella que el Mestre tenia a la seva casa de Sant Salvador. El plat incorpora llavors de mostassa, habituals en la cuina parisenca, mentre que l’esperit “per emportar” ens endinsa en la cuina novaiorquesa. Tot relacionant-lo amb la música, el xef ha creat creat una caràtula de disc de vinil de paper dins de la qual es guarda el plat. A la part davantera hi trobem una aquarel·la ambientada en la figura de Pau Casals, mentre que a la part posterior hi figuren tots els detalls de com cuinar un plat d´origen porto-riqueny, com són les “alcapurrias”.

No et pots perdre

Prepara una copa de cava Jané Ventura “Reserva de la música Brut Nature” i fes sonar al teu dispositiu mòbil les suites de J.S. Bach per a violoncel, interpretades per Pau Casals tot gaudint de la posta de sol a la platja de Coma-ruga. Un regal per a l’ànima.

El Paisatge dels Genis