La ciutat de Reus està situada entre mar i muntanya, al Camp de Tarragona, una extensa plana que s’estén des del Penedès fins a l’inici de les terres de l’Ebre, delimitada per muntanyes. Aquesta situació privilegiada té les condicions necessàries per gaudir d’una excel·lent cuina mediterrània, elaborada amb els productes característics del territori. Reus, la ciutat bressol de Gaudí, és el centre comercial per excel·lència i mercat tradicional del Camp.
- Vermut de Reus
- Avellana DOP Reus
- Oli d’oliva verge extra DOP Siurana
- El menjablanc, elaborat amb ametlla, és un dels postres més típics de Reus.
- Coca de cireres, que és tradició menjar durant els mesos de maig i juny
- Coca de recapte
- El pa de Mestral, una iniciativa del Gremi de Forners de Reus i comarca per impulsar els productes de proximitat
La plana del Camp de Tarragona ha estat des de temps immemorials una terra fèrtil de la qual l’home ha sabut treure els millors fruits. Actualment aquesta agricultura ancestral arriba als nostres dies oferint-nos productes típics de la Mediterrània com l’oli, el calçot i la farina de garrofa. El clima, de temperatures suaus i marcat pel mestral, i la terra, rica en nutrients, resulten claus per donar-nos uns productes reconeguts per la seva qualitat.
- L’elixir daurat: L’oli d’Oliva Verge Extra
- L’Horta i la Garrofa: Les Mont-rogetes són les galetes típiques del municipi i estan elaborades amb un ingredient autòcton i distintiu del territori: la farina de garrofa
- Jornades Gastronòmiques del Calçot, a l’hivern
- Jornades Gastronòmiques del Pop, el mes de juny
- Jornades Gastronòmiques de la cuina de l’Arròs de tardor, el mes d’octubre
El Vendrell forma part de la Ruta del Xató, una proposta de turisme gastronòmic de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Fer la Ruta és descobrir el territori del xató, a partir de les visites que es proposen a les escapades temàtiques: enoturisme, arquitectura, música, mar, cultura i gastronomia.
- La xatonada popular: Cada primer diumenge de febrer a la Rambla del Vendrell se celebra aquesta festa gastronòmica amb el Concurs de Mestres Xatonaires, l’Exhibició de Xatonaires Infantils i el repartiment d’unes 2.000 racions de xató
- La coca enramada és una coca salada feta amb pasta de farina amb oli que porta espinacs, mongetes, pebrot vermell i ceba, acompanyada de salsitxa o arengada
- Els bufats i els resolis mai poden faltar a la taula dels vendrellencs
- Les orelletes es mengen per carnaval
- A finals de tardor, l’oli nou se suca amb les rostes, pa torrat
- Vins i caves de la DO Penedès
Horta de Sant Joan sempre ha estat vinculada al món culinari. Hi trobareu una cuina amb un denominador comú: proximitat i tradició. A l’edat mitjana, el poble era conegut pel cultiu del safrà, que s’exportava a l’Europa central. També era molt apreciada la destil·lació d’espígol i l’obtenció de l’aiguardent. Actualment cal destacar l’oli, el vi i les carns.
- A Horta hi trobareu carns de gran qualitat procedents de les ramaderies del poble alimentades de forma natural a les pastures de camps i muntanyes. Carns a la brasa, el cabrit arrebossat, el crestó (cabra blanca que se serveix a taula guisada amb escabetx i herbes) i el civet de porc senglar, que ha estat caçat a les feréstegues muntanyes d’Horta, us faran llepar-vos els dits. No es poden deixar de tastar els embotits, que, afavorits pel clima a recer dels Ports, són molt rics i variats.
- A qualsevol hora o per postres les pastes típiques del poble són la millor elecció: panadons, ametlats i mantecats
- Oli d’oliva verge extra DO Terra Alta
- Vins de la DO Terra Alta
- Aiguardents, mistela i vi ranci