Joan Miró – Mont-roig

“Tota la meva obra està concebuda a Mont-roig”, Joan Miró

L’obra i l’univers de Joan Miró es van gestar en aquesta població tarragonina, en el marc estricte del Mas Miró i de les terres que l’envolten. És allà on el 1911, després d’una malaltia, l’artista va decidir dedicar-se a la pintura.

Miró passarà gairebé invariablement tots els estius fins al 1976 a la masia que els seus pares van comprar el 1911. L’arrelament al paisatge de Mont-roig, primer, i posteriorment al de Mallorca, on s’acaba establint definitivament als anys cinquanta, serà determinant en la seva obra i en el seu llenguatge. Barcelona, Mont-roig, Mallorca, però també París (anys vint), Nova York (anys quaranta) i el Japó (anys seixanta), formaran els seus paisatges emocionals, malgrat que Mont-roig serà sempre el contrapunt, el xoc original al qual sempre torna i, per tant, el seu paisatge emocional més important.

Itinenari recomanat

Mont-roig del Camp té diversos escenaris que han servit de model per a les obres de Joan Miró: La masiaMont-roig, el pontPlatja de Mont-roig Poble i església de Mont-roig són només algunes de les obres pintades aquí que tenen el paisatge del municipi com a font d’inspiració.

Avui, aquests espais es poden visitar en una ruta anomenada “El paisatge emocional de Miró”, que recorre els diferents indrets, degudament senyalitzats i identificats, on el visitant pot observar en primera persona els paisatges convertits per Miró en obres d’art mundialment reconegudes. El Mas Miró complementa aquesta visita com un dels escenaris cabdals, que, a més d’estar representat a l’obra La masia, té el privilegi d’haver estat casa i taller de l’artista.

Mas Miró fou el model de La masia, la creació més emblemàtica de l’etapa figurativa de l’artista, però també és on va germinar i madurar la seva obra posterior i on es va perfilar el seu complex llenguatge simbòlic.

El Mas Miró està format per una sèrie d’edificis de diverses èpoques, des del segle XVIII fins al segle XX.

Com arribar

El municipi de Mont-roig del Camp es troba situat al centre de la Costa Daurada, envoltat per la Mar Mediterrània i acaronat per les muntanyes de la Serra de Llaberia.

S’hi pot arribar per carretera a través de l’autopista AP-7, prenent la sortida 37, i seguint la T-312 i la T-310 direcció Mont-roig del Camp.

Pel que fa les comunicacions ferroviàries la població compta amb una estació de tren.

El Paisatge dels Genis